Jäkälä kestää kohtuullista keruuta
Vaaleanharmaa ja isokokoinen palleroporonjäkälä on eri jäkälälajeista Rokualla runsaslukuisin. Se on sopinut parhaiten niin koristeeksi kuin hyötykäyttöön.
Jäkälä on herkkä kasvi, joka kasvaa täyteen mittaansa arviolta 5–10 vuodessa, noin puoli senttiä yhden vuodenkierron aikana. Samaan aikaan kun se kasvaa, sen tyviosa lahoaa ja siksi jäkälämatosta ei koskaan tule kymmentä senttiä paksumpaa. Tuo noin sormenmitallinen on se vahvuus, jossa latva kasvaa sen verran minkä tyvi lahoaa. Kohtuullisesti käytettynä jäkälän keruu ei siis hävitä jäkälikköä, vaan jäkälää kasvaa takaisin muutaman vuoden välein.
Jäkälän nostotoiminta käynnistyi Rokualla 1920-luvulla. Työ on ollut hyvin sääsidonnaista. Nosto on tapahtunut kesäisin pääosin kostealla säällä, jotta jäkälä ei murentunut käsittelyssä. Jos nostoa tehtiin poutasäällä, kasteltiin jäkälää lammesta tai järvestä nostetulla vedellä murenemisen estämiseksi.
Kerätty jäkälä kannettiin säkeissä seulontapaikoille, jossa sitä nostettiin puiseen seulaan. Kapeista rimoista rakennettu matala säleikkömäinen puulaatikko roikkui riu’ussa parin metrin korkeudella kahden puun välissä. Kun seulaa heilutti, putoilivat roskat pohjasta pois. Sitten puhdistettu jäkälä nostettiin laatikoihin, jossa sitä suolattiin, jotta tiiviisti ja kosteana ladottu jäkälä ei pilaantuisi. Suolaaminen jäi pois, kun kesänostosta luovuttiin.
Myös jäkälän keruutavat ovat kehittyneet. Jäkälää alettiin 1940-luvulla keräämään kevyempiin yksivarvisiin puulaatikoihin ja kuivattamaan, kun siihen asti jäkälää oli toimitettu ulkomaille puulaatikoissa kosteana. Jäkälää myös alettiin keinokuivaamaan viljankuivaamoista kehitetyillä menetelmillä.