Koko Oulujokilaakso oli pitkään, aina vuoteen 1595 asti virallisesti Novgorodin tasavallan ja myöhemmin Moskovan valtapiirin hallinnassa olevaa aluetta. Pähkinänsaaren rauhassa vuonna 1323 oli kyllä sovittu rajasta Novgorodin ja Ruotsin välillä, mutta määrittely jäi ilmeisen epäselväksi pohjoisemmassa osassa Suomea.
Novgorod katsoi koko Oulujokilaakson kuuluvan valtaansa ja reagoi, kun Ruotsi pyrki vahvistamaan valtapiiriään. Ruotsin idänpolitiikka ja tarve rajalinjauksiin vahvistuivat, kun Kustaa Vaasa nousi valtaan 1500-luvulla. Oulujoki taas oli Vienan karjalaisille tärkein yhteys ja kauppareitti länteen, jota piti voimallisesti puolustaa.
Suuren venäläisvihan (1495–1497) ja sen tuomien hävitysten jälkeen solmitussa rauhassa virallinen raja jäi edelleen sopimatta. Ruotsi kuitenkin katsoi sen kulkevan Oulujärven yli Oulujoelle Muhoksen Ruskonkivelle tai Pällinkorvaan ja sieltä edelleen Kuusamoon.
Rappasotien hävitysretket
Ruskonkivi on sijainnut vanhojen tietojen mukaan 12 kilometriä Muhoksen kirkolta Utajärvelle vievän tien varrella Teerikangas-nimisellä alueella. Se on merkinnyt 1500-luvulla epävirallista Ruotsi-Suomen ja Venäjän välistä rajaa. Paikkaa on pidetty myös mestauspaikkana, johon liittyy tarinoita 1500-luvulla tapahtuneista vainoista ja teloituksista. Akusti Virkkunen muistaa poikana kuulleensa ”aikuisten puhuvan kankaalla sijainneesta rikollisten rankaisulaitteesta, jolla rikolliset teloitettiin”. Kerrotaan, että kiveen olisi hakattu ruotsalainen kruunu, venäläinen risti, lappalainen vasara ja vuosiluku 1681, tai että kiveen olisi hakattu kirjaimet P.V., paikka verinen.
Sodan raivo pyyhkäisi jälleen yli Oulun seudun, kun vuonna 1570 alkoi 25 vuotta kestänyt vainojen aika. Pitkä viha tai vanha viha (1570–1595), jota alueella on kutsuttu rappasotien ajaksi, on vaikuttanut voimakkaasti entisaikojen asukkaiden elämään. Venäläiset tekivät alueen tuntevien karjalaisten johdolla hävitysretkiä, joissa poltettiin lukuisia kyliä ja taloja raunioiksi ja surmattiin kylien asukkaita. Osa asukkaista pakeni metsään piilopirtteihin, pakosaunoihin ja kuka mihinkin asti kauemmaksi pääsi. Osa kävi sissisotaa vainolaisia vastaan.