Koe pohjoisen Unesco-kohteen nähtävyydet

Rokua Geopark on Suomen ensimmäinen UNESCO Global Geopark. Alue tarjoaa monipuoliset retkeilymahdollisuudet, luonto- ja kulttuurinähtävyydet ja matkailupalvelut niin isommille kuin pienemmillekin seikkailijoille. Alueen kumppaniyritykset ja palvelut takaavat, että vierailu Unescon tunnustamissa maisemissa on varmasti ikimuistoinen. Lähde löytöretkelle jääkauden jäljille ja koe välkehtivät hiekkarannat, kumpuilevat harjumaastot ja vehreät jokilaaksot!

Koe jääkauden jättämät jäljet. Rokua Geopark sisältää kolme mielenkiintoista maisema-aluetta, joihin voi helposti tutustua yksin tai yhdessä. Kuva: Harri Tarvainen, Rokua Geopark

Kahlatessasi Oulujärven pehmeillä hiekkarannoilla voit paikoin nähdä kauniisti kimaltelevia hiekanjyväsiä. Ne ovat kiilteitä, muistoja miljardien vuosien takaisesta valtamerestä, jotka jääkauden aikana irtosivat kallioista ja sekoittuivat osaksi alueen hiekkakerroksia. Oulujärven hiekkarannat ovat osa laajaa jääkauden lopulla syntynyttä harjumuodostumaa, joka lännempänä kohoaa kauniisti kumpuilevaksi Rokuanvaaraksi. Harjun pohjoispuolella virtaa vehreiden lehtojen ja viljavien laaksojen reunustama Oulujoki.  Monipuoliset maisemat ihastuttavat matkailijoita vuodesta toiseen ja kertovat omaa tarinaansa jääkauden jättämästä perinnöstä. 

Yhdessä nämä maisemat muodostavat Rokua Geoparkin, joka tarkoittaa yhtenäistä maantieteellistä aluetta, jolla sijaitsee kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita. Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnissa sijaitseva Rokua Geopark hyväksyttiin ensimmäisenä alueena Suomesta Yhdistyneiden kansakuntien opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kansainväliseen geotieteiden ja geoparkien ohjelmaan. Alue on helposti saavutettavissa Oulun ja Kajaanin välisen valtatien varrella niin julkisilla kulkuyhteyksillä kuin omalla autolla. Junat pysähtyvät jokaisessa kuntakeskuksessa, ja kesäkautena Oulun ja Kajaanin suunnista pääsee reittiliikenteen linja-autovuoroilla myös Rokualle. Lisäksi Oulun seutuliikenteen linja-autoreitit ulottuvat Muhokselle.

– Jokaisella UNESCO Global Geoparkilla on oma teemansa, ja Rokua Geoparkin teema on jääkausi. Alueen monipuoliset retkeilymahdollisuudet, luonto- ja kulttuurinähtävyydet sekä matkailupalvelut tarjoavat mielenkiintoisia löytöretkiä muinaisen jäätikön muovaamaan maastoon. Vuosittain alueelle saapuu matkailijoita niin ympäri Suomen kuin ulkomailta asti, esittelee Rokua UNESCO Global Geoparkin toiminnanjohtaja Mikko Kiuttu, jolle alue on tuttu paikka jo lapsuuden kesä- ja talvireissuilta. 

Rokua Geoparkissa riittää Kiutun mukaan elämyksiä ja aktiviteetteja kaiken ikäisille. Voit valita haluatko viettää leppoisaa leirielämää vai lähteä patikoimaan, veneilemään tai maastopyöräilemään. Alueelta löytyy runsas valikoima eri tasoisia ja pituisia ulkoilureittejä. Toukokuun lopulla avataan uusi 20 kilometrin pituinen maastopyöräreitti Rokua-Vaala-välille, jonka myötä avautuu yhtenäinen merkitty reitti aina Oulun kaupungista Vaalaan saakka. Kuvankauniista vesistöistä voit nauttia hiekkarannalla lekotellen tai tutustuen alueeseen vedestä käsin vuokraamalla soutuveneen, kanootin tai sup-laudan. Myös esteettömiin ulkoilureitteihin on panostettu vuosien varrella. 

Tutustu Rokua Geoparkin alueeseen

Erityisesti näihin kolmeen maisema-alueeseen ja niiden erityispiirteisiin kannattaa tutustua, kun vierailet Rokua Geoparkissa: Rokuan harju- ja dyynialue, Oulujokilaakso ja Oulujärvi.

Alueelta löytyy useita yrityksiä, jotka tarjoavat opastusta ja välineitä luonnossa liikkumiseen ympäri vuoden. Palveluita löytyy joka lähtöön leirintäalueista hotelleihin, ohjelmaa niin kulttuurinnälkäisille kuin historiasta kiinnostuneille sekä myymälöitä, joista voit ostaa mukaasi persoonallisia tuliaisia.  

– Geoparkin alueella toimivat kumppaniyritykset ovat sitoutuneet Rokua Geoparkin arvoihin, kuten luonnon ja kulttuurin monimuotoisuuden varjelemiseen, ekologisuuteen sekä paikallisen osaamisen ja yrittäjyyden edistämiseen. Kestävän matkailun kehittäminen yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa on yksi tärkeimmistä tehtävistämme, Kiuttu painottaa. 

Lähde löytöretkelle Rokuan harjuille ja dyyneille pyöräillen tai retkeillen

Kirkasvetiset suppalammet, luonnontilaiset jäkäläkankaat ja kauniisti kaareutuvat dyynit ovat Rokuan harju- ja dyynialueen tunnuspiirteitä. Rokuan kumpuileva harjumaisema syntyi mannerjäätikön sulamisvaiheessa reilu 10 000 vuotta sitten. Tuuli, aallot ja sulava jää muovasivat maisemasta mosaiikin, jonka nykyisin tunnemme Rokuanvaarana. Sen keski- ja pohjoisosiin on perustettu Rokuan kansallispuisto, joka suojelee alueen maanmuotoja ja niille kehittyneitä ainutlaatuisia ekosysteemejä eliölajeineen. 


Tiesitkö, että vuonna 2018 Rokuanvaara valittiin yleisöäänestyksessä vuoden retkikohteeksi?


  Rokuan harjualueilta voi löytää aivan erityisiä elinympäristöjä. Syynä ovat hiekkakerrosten poikkeukselliset ominaisuudet ja alkuperä: Muhoksella sijaitsee miljoonien vuosien takaisia merenlahtikerrostumia, jotka ovat kovettuneet savi- ja hiekkakiviksi. Jääkauden aikana näistä pehmeistä ja ravinnepitoisista kivistä jauhautui valtaisat määrät hienojakoista hiekkaa, jonka jäätikön sulamisvedet kerrostivat Rokuan harjuksi. Alkuperänsä vuoksi hiekan ominaisuudet ovat poikkeukselliset, Kiuttu esittelee. 

Rokua tarjoaa 70 kilometrin reitistöverkoston niin patikointiin kuin maastopyöräilyyn. Kuva: Harri Tarvainen, Rokua Geopark

Rokuan erikoislaatuisesta maisemasta voit nauttia retkeillen tai pyöräillen. Jos taas jylhät maisemat korkeuksissa kiinnostavat, astele ylös Pookivaaran torniin ja näe Kainuun merelle asti. Raikkaissa ja puhdasvetisissä suppalammissa on mahdollista pulahtaa uimaan tai kalastaa joko onkien, uistellen tai pilkkien. Ne ovat myös kiehtovia kohteita sup-lautailuun tai melomiseen. Kaikkiaan Rokuanvaaralla risteilee kymmeniä kilometrejä merkittyjä patikointi- ja maastopyöräreittejä. Reittien varrella on useita taukopaikkoja, joilla voi pysähtyä tulistelemaan tai lepäilemään. Taukopaikkojen läheisyydessä voi myös telttailla. Osa poluista ja taukopaikoista on esteettömiä.

(Teksti jatkuu noston jälkeen)

Tutustu Rokuan alueen kumppaniyrityksien monipuolisiin palveluihin

Tutustu Oulujärveen meloen, kalastaen tai retkeillen

Kultaisena hohtavat hiekkarannat, merelliset maisemat ja karut kalliosaaret hurmaavat kävijän kuin kävijän. Oulujärveä kutsutaan Kainuun mereksi, sillä sen pinta-ala on lähes 900 km2. Se on Suomen neljänneksi suurin järvi, mutta sen kaksi vesialuetta, Ärjänselkä ja Niskanselkä, pitävät Suomen suurimpien sisävesiselkien titteleitä itsellään. 


Tiesitkö, että Oulujärvellä on yli aarin kokoisia saaria jopa 650?


Vesistön suuren koon takia järven eliöstö on aivan omanlaisensa. Voit tavata esimerkiksi merellisiä lajeja, kuten merimetsoja ja merikotkia liitelemässä taivaalla, laajojen selkien yllä. Loivasti syvenevät hiekkarannat tarjoavat lisäksi miellyttäviä uintipaikkoja lapsiperheille. 

Rokua Geoparkissa lapset pääsevät tutustumaan helposti ja mukavasti luontoon ja sen ihmeisiin. Luonto on lähellä, etäisyydet ovat lyhyitä ja maasto on pienemmillekin turvallista taapertaa. Kuva: Harri Tarvainen, Rokua Geopark

Jos etsinnässä ovat hyvät kalastusvesistöt, Oulujärvessä on hyvin vankka kalakanta. Järvi on kauttaaltaan suhteellisen matalavetinen, mikä tekee siitä loistavan paikan hauen, kuhan tai ahvenen narraamiseen. Täällä useat kalastajat ovat oppaan johdolla rikkoneet omat kokoennätyksensä. 

Kesällä Oulujärven eri alueisiin on helppo tutustua esimerkiksi meloen tai sup-laudalla, kunhan muistaa samalla tarkkailla sään kehittymistä – kovalla tuulella on Oulujärvellä oltava varovainen kulkutavasta riippumatta. Rannikoilta sekä järven saarista löytyy monia idyllisiä ja suojaisia pysähdyspaikkoja. Alueella sijaitsee myös Suomen sisävesien ainoa retkeilyalue, jossa on hoidettuja patikointireittejä ja muita retkeilypalveluita. Retkeilyalueen keskus sijaitsee Manamansalon saaressa.

– Manamansalo on pinnanmuodoiltaan vaihtelevaa seutua, jossa on kumpuilevaa kangasmetsää, kirkasvetisiä pohjavesilampia sekä kilometrien pituisia, kullankeltaisia hiekkarantoja. Aavojen selkien aaltoja uhmaavat, paikoin kymmenien metrien korkuiset hiekkatörmät ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia myös. Lisäksi saarelta löytyy kiehtovia kulttuurikohteita, paikallista ruokaa ja monipuolisia matkailupalveluita, Kiuttu toteaa. 

Oulujärven pohjoisosien toinen matkailukeskittymä sijaitsee Säräisniemellä. Vaalan vanhan kuntakeskuksen ympäristössä voi tutustua seudun asutushistoriaan, vierailla idyllisessä Säräisniemen puukirkossa tai nauttia kesäpäivästä huikeilla hiekkarannoilla. Myös Vaalan nykyisen kuntakeskuksen ympäristössä ja sen itäpuolella sijaitsevassa Kankarin kylässä voi tutustua mielenkiintoisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin.

(Teksti jatkuu noston jälkeen)

Tutustu Oulujärven kumppaniyritysten monipuolisiin palveluihin

Koe Oulujokilaakson kulttuurimaisemat ja sykähdyttävät luontokohteet

Yksi Suomen suurimmista joista, Oulujoki, alkaa Oulujärveltä Vaalasta ja jatkuu Utajärven ja Muhoksen läpi hieman yli 100 kilometrin matkan aina Ouluun ja Perämerelle saakka. Leveän Oulujoen varrella on idyllisiä maalaismaisemia, vehreitä lehtometsiä, jylhiä kallioita sekä historiallisia kohteita. 


Tiesitkö, että Oulujoki on ollut tärkeä kulku- ja kauppareitti alueen asukkaille jo tuhansien vuosien ajan? 


Jokivarsi on arkeologisesti arvokasta aluetta, sillä joen varrella sijaitsee runsaasti muinaismuistoja aina ensimmäisten kivikauden asukkaiden jättämistä jäljistä terva-aikaan ja koskimatkailuun. 

Nykyisin jokilaakson alueella on useita luontopolkuja, leirikeskuksia, hotelli- ja maatilamajoitusta, leirintäalueita ja ohjelmapalveluita. Alueella on myös kulttuurinähtävyyksiä, kuten taidenäyttelyitä, vanhoja puukirkkoja, museoita sekä muita historiallisia rakennuksia jopa 1600-luvulta saakka.

Yksi Rokua Geoparkin kulttuurikohteista on Lamminahon tila, joka on erityisesti lapsiperheille mukava paikka vierailla kesäisin. Pihapiiristä löytyy laiduntavia lampaita, joihin lapset voivat tutustua rauhassa vierailunsa aikana. Kuva: Harri Tarvainen / Rokua Geopark

Kulttuurinähtävyyksien lisäksi Oulujokilaakso tarjoaa mieleenpainuvia retkeilykohteita. Yksi hienoimmista on Liimanninkosken luontopolku, joka on kahden kilometrin mittainen ympyräreitti Muhosjoen jylhässä laaksossa. Muhosjoen kuohuvan kosken äärellä sijaitsevalle laavulle pääsee kulkemaan niin lastenrattailla kuin avustajan kanssa pyörätuolilla, mutta pidemmälle mennessä polku muuttuu vaikeakulkuiseksi. 

– Liimanninkoski on hieman yllättäväkin kohde. Ensin laskeudutaan tasamailta joen äärelle, josta avautuu näkymä kuohuvaan koskeen syvän kanjonin pohjalla. Paikassa on rehevä kasvillisuus ja runsas eläimistö. Tunnelma on täysin omanlaisensa, Kiuttu kommentoi.  

Upeita maisemia tarjoaa myös Lemmenpolun luontopolku, joka kulkee kahden kilometrin matkan Oulujoen rantatörmää seuraillen Montan leirintäalueelta Leppiniemeen. Paikoin polku kulkee korkeiden kalliojyrkänteiden päällä, paikoin rehevien lehtojen suojissa. Lemmenpolku on osa Oulujokilaakson Tervareitistöä, joka on yhtenäinen merkattu patikointi- ja maastopyöräreitti aina Oulun Sankivaarasta Rokualla saakka.

Tutustu Oulujokilaakson kumppaniyritysten monipuolisiin palveluihin

Jääkauden jäljille rengasreittien avulla

Jos tarvitset apua ja inspiraatiota matkan suunnitteluun, kannattaa tutustua Rokua Geoparkin kolmeen reittiehdotukseen, jotka ovat luotu yhden tai useamman päivän reissulle. Vaikka luonnon ja maiseman piirteet ovat reiteillä hyvin erilaisia, on kaikkien taustalla kuitenkin sama ilmiö, jääkausi. Reitit kuvauksineen ja kohteineen löytyvät maksuttomasta Outdooractive-palvelusta.

Tutustu reitteihin Outdooractivessa

Jokilaakson tarina, Harjun tarina ja Järven tarina -reitit tutustuttavat kulkijan Rokua Geoparkin maiseman syntyyn ja paikalliseen kulttuurihistoriaan. Kuva: Harri Tarvainen, Rokua Geopark

Kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden lisäksi Rokua Geopark tarjoaa tehtävää ja nähtävää myös lähialueiden koululaisryhmille, joiden parissa Kiuttu välillä toimii ympäristökasvattajan ja geotieteilijän roolissa.

– Hienointa työssäni on päästä maastoon ihmisten kanssa, avustaa heitä lukemaan ympäristöä hieman eri tavoin sekä samalla yhdessä pohtia, mitä kaikkea tuttu lähiympäristö voi kätkeäkään sisälleen. Erityisesti, kun lapset ja nuoret saavat ahaa-elämyksiä ja tapahtuu oppimista, tuntuu työni tällöin erityisen merkitykselliseltä, Kiuttu kertoo hymyillen.

– Jokainen on tervetullut löytöretkelle Rokua Geoparkiin. Kolmen maisema-alueen lukuisat luonto- ja kulttuurikohteet tarjoavat luonnon ystäville ainutlaatuisia elämyksiä sekä mahdollisuuden tutustua Rokuan ainutlaatuisen maiseman syntytarinaan tarkemmin. Toivottavasti samalla myös ymmärrys ympäristöarvoista sekä kunnioitus luontoa ja kulttuuriperintöä kohtaan syventyy meillä jokaisella, Kiuttu summaa.

Löydä lisää palveluita verkkosivuiltamme!

Siirry Rokua Geoparkin etusivulle