Jääkauden jäljille Rokua Geoparkiin

Nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille! Kokosimme kolme valmista reittiehdotusta yhden tai useamman päivän reissullesi Rokua Geoparkissa. Rengasreittien varsilta löydät upeimmat luonto- ja kulttuurikohteemme sekä monipuoliset palvelut. Nappaa alle auto tai pyörä ja lähde jääkauden jäljille Oulujokilaaksoon, Rokualle tai Oulujärvelle!

Jokilaakson tarina, Harjun tarina ja Järven tarina -reitit tutustuttavat kulkijan Rokua Geoparkin maiseman syntyyn ja paikalliseen kulttuurihistoriaan. Luonnon ja maiseman piirteet ovat reiteillä hyvin erilaisia, mutta kaikkien taustalla on kuitenkin sama ilmiö, jääkausi. Sen jäljet näkyvät Oulujokilaaksossa, Rokuan harju- ja dyynialueella sekä Oulujärvellä eri tavoin. Jääkauden luoma ympäristö on myös mahdollistanut erityyppiset elämän edellytykset näillä alueilla aina 8000 vuoden takaa tähän päivään saakka.

Reitit kuvauksineen ja kohteineen löytyvät maksuttomasta Outdooractive-palvelusta, joka kannattaakin ladata puhelimeen sovelluskaupasta. Palvelu toimii myös selaimessa.

Jokilaakson tarina, 131 km

Oulujokilaakso hurmaa idyllisellä maalaismaisemallaan, vehreillä lehtometsillään ja värikkäällä historiallaan.

Jokilaakson tarinassa yhdistyvät valtakunnallisesti arvokas maanviljelysmaisema, ainutlaatuinen geologia, puhdas luonto antimineen sekä vaiherikas kulttuurihistoria. Oulujoen vesistöalue on tunnettu ikivanhana kulku-, terva- ja matkailureittinä, ja näiltä ajoilta alueella on säilynyt monia merkittäviä kulttuurikohteita, kuten Lamminahon tila sekä Muhoksen ja Utajärven puukirkot. Nykyään Oulujoki tuottaa runsaasti vesienergiaa, ja arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemat Oulujoen voimalaitokset yhdyskuntineen muodostavatkin arkkitehtuuriltaan ja historialtaan kiinnostavan kokonaisuuden. Osa jokilaakson alueesta on myös luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi, jossa yhdistyvät edustava maaseutumaisema, monipuolinen rakennuskanta sekä vesitalouden jäljet.

Oulujokilaakson hienoimpiin retkeilykohteisiin lukeutuvat Lemmenpolku, Liimanninkosken luontopolku, sekä Oulusta Rokualle saakka kulkeva patikointi- ja hiihtoreitti Tervareitistö, jonka varrella voi tutustua tervan historiaan ja merkitykseen Oulujokilaaksossa. Oulujoki on myös loistava virkistyskalastusalue sekä ideaali erilaisille vesiaktiviteeteille.

Jokilaakson tarina -reitillä voit tutustua Oulujokilaakson ympäristöön ja historiaan

Harjun tarina, 61 km

Rokuan harjualueen kiertävällä reitillä voit retkeillä Rokuan kansallispuistossa, fiilistellä maalaismaisemia, sekä tutustua paikallisten runonlaulajien ja kansanparantajien tarinoihin.

Vuoden Retkikohteeksi 2018 valittu Rokuan alue kansallispuistoineen on jääkauden muovaama mykistävä luonnon taideteos. Kumpuilevaa kangasmetsämaisemaa peittää paksu, hopeinen jäkälämatto. Siellä täällä on kristallinkirkkaita suppalampia. Hiljaisuuden keskellä kuulee luonnon äänet selkeästi. Rokuan harjun tarina alkaa jääkauden loppuvaiheilta yli 10 000 vuoden takaa, kun jäätikköjen sulamisvedet ja voimakkaat tuulet kasasivat Rokuan alueelle kymmeniä metrejä hiekkaa. Tänä päivänä Rokualla sijaitseekin Suomen suurin hiekkadyynikenttä, jossa korkein yksittäinen dyyni kohoaa 25 metriä ympäröivää maastoa ylemmäksi. Rokualla myös on aikanaan poltettu tervaa, ja saatatkin bongata tervahautoja ja toisaalta myös tervan poltosta alkunsa saaneiden metsäpalojen jälkiä.

Kumpuileva maasto jatkuu kansallispuiston kaakkoispuolella ”Pikku-Rokuana” Neittävän kylälle päin mentäessä. Neittävän kohdalta voi poiketa 1600-luvulla rakennettua Keisarintietä pitkin Rokuan kansallispuiston eteläosaan Pitkäjärven p-paikalle ja sieltä esimerkiksi Pitkäjärven esteettömälle taukopaikalle nauttimaan retkieväitä. Neittävältä Pelson kylälle ja Kylmälänkylään jatkettaessa maisema muuttuu kumpuilevista harjuista idyllisiksi laajoiksi peltoaukeiksi ja suoalueiksi, eikä kuivasta ja kumpuilevasta hiekkamaastosta ole enää tietoakaan.

Ahmaksen kalevalainen perinnekylä sijaitsee reitin loppupuolella. Perinnekylässä on hieno kokoelma rakennuksia sekä kertomuksia Ahmaksella asuneista runonlaulajista ja kansanparantajista, joiden runoja ja loitsuja on päätynyt aina kansalliseepos Kalevalaan saakka.

Harjun tarina -reitillä on monenlaista nähtävää ja koettavaa

Järven tarina, 101 km

Euroopan vanhinta kivijalkaa, kymmeniä kilometrejä hiekkarantaa ja merellisiä tunnelmia Suomen suurimmilla sisävesiselillä.

Oulujärven silmiä hivelevän maisema on yhden teorian mukaan syntynyt muinaisten maankuoren liikkeiden, mannerrepeämien ja jääkauden vaikutusten seurauksena, ja toisen tarinan mukaan jättiläisillä on ollut näppinsä pelissä. Niin tai näin, Oulujärven alue on täydellinen kesäpäivien viettoon ja mielenkiintoiseen kulttuurihistoriaan tutustumiseen. Kalasta, melo, patikoi, ui, tarkkaile lintuja, vieraile museossa tai taidenäyttelyssä. Tekemistä riittää useaksi päiväksi!

Rengasreitin varrella on kolme tärkeää keskittymää palveluineen: Vaalan keskusta, Säräisniemi ja Manamansalo. Vaalan kuntakeskus sijaitsee Oulujoen alkamispisteessä, ja on siten ollut tärkeä etappi Kainuusta Ouluun matkalla olleille tervansoutajille. Vaalan entinen kuntakeskus, Säräisniemen kylä, sijaitsee noin 15 kilometriä Vaalasta etelään. Säräisniemellä on leirintäalueita, kotiseutumuseo sekä upea puukirkko vuodelta 1781. Manamansalon saari keskellä Oulujärveä on varsinainen paratiisi retkeilyalueineen ja kymmenien kilometrien mittaisine hiekkarantoineen. Manamansalossa on asuttu jo kivikaudelta alkaen, mistä merkkejä löytyy vaikkapa Peurapolun varrelta.

Järven tarina -reitillä pääset tutustumaan alueen ainutlaatuiseen luontoon

Löydä palveluita ja lisää tekemistä Rokua Geoparkissa!

Siirry Rokua Geoparkin etusivulle