Kuuluisin lohijoki

”Tämä joki on hyvin kalarikas: se on lohien, harrien, siikojen ja monien muiden kalalajien pysyvä kulkutie”, kirjoitti Topelius 1875. Oulujoki on ollut aina tunnettu kalaisuudestaan. Pohjoisen kalaisat joet olivat tärkeimpiä syitä asutuksen kehittymiselle juuri jokilaaksoihin. Arvokkain Suomen kaloista oli 1500-luvulla merilohi, mutta Oulujoen lohen kerrotaan saaneen erityisen maineen kaikkein suurimpana ja tasakokoisimpana.

Kullenuotan vetäjiä Muhoksella. © I. K. Inha. Tuotanto K. E. Ståhlberg 1890-luku. Historian kuvakokoelma. Museovirasto. (CC BY 4.0)

Lohen vaellus ja sen merkitys Oulujoessa

Lohi on vaelluskala, joka nousi kesäkuukausina täysikasvuisena pohjoisen vapaisiin jokiin kutemaan. Kalastajien havainnot kertovat, että lohen noin 19 kilometrin taival suvantovedessä Oulun Merikoskelta Muhoksen Maijalan apajille vei alkunousun aikana kolme vuorokautta, kun taas Pyhäkoskessa noin viiden kilometrin taival viiden apajan läpi Niukkalasta Oksaan kesti noin viisi vuorokautta. Kala pääsi nousullaan pyydysten ohi jopa Oulujärvelle asti, mutta siellä sitä tavattiin hyvin harvoin. 

Oulujoesta tuli Euroopan parhaimpia lohijokia. ”Oulujoen lohi, mainiot kalat, siinäpä vesiemme makeimmat palat”, kuului aikalaisten sanonta. Oulujokilaakson asukkaat elivät pitkään pääosin kalastuksesta. Syynä ei ollut maan karuus, vaan runsas kalasato. Kaloista riitti paitsi omaan tarpeeseen mutta etenkin erilaisten tärkeiden tarveaineiden vaihdantaan. Lohenpyynti oli paikalliille merkittävä lisäansion lähde, jota tehtiin kesäisin. Lohi oli tärkeä myyntikala ja 1700-luvun alkupuolelle asti se oli tervan ja voin jälkeen suurin vientituote. Oulujoen lohen päävientipaikka oli Tukholma, kunnes suunta vaihtui Venäjän vallan aikana Pietariin.

Kala arkiruokana ja arvostettuna hyödykkeenä

Lohi oli parhaimmillaan niin yleinen ruokakala, että piikojen ja renkien kerrotaan lopulta taloihin pestautuessaan halunneen määrätä, ettei lohta saanut olla ruokana kuin kolmena päivänä viikossa. Lohen lisäksi pyydettiin muitakin ruokakaloja, etenkin siikaa, haukea ja nahkiaista. Muhoksen Koivikon maatalousoppilaitoksen 1850-luvun ruokalistalla on mainittu kala jossain muodossa viikon jokaisena päivänä. 

 

Lohenkalastus oli alkujaan vapaata ja verotonta, kunnes se siirtyi kruunun valvontaan. Vuonna 1618 tehdyllä ja edelleen vuonna 1766 uudistetulla sopimuksella lohenkalastus oli luovutettu Oulun ja Muhoksen pitäjän taloille vuokralle. Vuosivuokra oli 35 tynnyrillistä suolattua lohta. Kalastusoikeus oli siis maakohtainen ja koski vain niitä tiloja, jotka olivat olleet sopimusta tehtäessä sopimuksessa mukana. Myöhemmin lohenkalastusoikeudet siirtyivät valtiolle.

Perinteiset pyyntitavat ja kuuluisat apajat

Oulujoessa käytettiin pitkiä sulku- ja rantakalastuksen patorakennelmia pyydyksineen, joihin lohet uivat patojen aukoista. Monista käytetyistä pyyntimuodoista kostekulle on tärkeä paikallinen ja ikivanha menetelmä, jonka arvellaan periytyvän kivikaudelta. Tunnetuin kulleapajista sijaitsi Leppiniemessä Pyhäkosken nykyisestä voimalaitoksesta 150 metriä ylöspäin pohjoisrannassa, jossa oli niemekkeen suojassa sopiva paikka kullepyynnille. Myöhemmin ryhdyttiin käyttämään kulleverkkoa. Paikallinen Väinö Kotila on muistellut, että paras Leppiniemestä kulleapajalta saatu päiväsaalis oli 42 lohta.

Tiettävästi suurin Oulujoesta koskaan noussut lohi on painanut huimat 36 kiloa. Yhden suurimmista on nuottaansa saanut Homa Kotkansalo Päivärinteen läheltä Siliänrannan apajalta Muhoksella vuonna 1928. Ennätyslohi painoi 32,6 kiloa. Näin on kertonut sanomalehti Kaleva yli 50 vuotta ennätystä myöhemmin. Homa Kotkansalo (ent. Foma Sergejev) oli syntynyt vuonna 1881 Vienan Karjalassa, josta hän joutui muuttamaan perheineen Suomeen vuonna 1922. He asettuivat asumaan Laitasaaren kylään, jossa hän sai elantonsa käymällä talvisin kauppaa ja kalastamalla kesäisin vuokraamassaan lohiapajassa.

Ainutlaatuinen ennätyslohi

Ennätyslohesta on otettu kuva, jossa Kotkansalon pojat Iivo ja Boris pitelevät ennätyslohta. Kuvan on ottanut vuonna 1910 syntynyt maanviljelijä Martti Kesäniemi, joka asui Kotkansalojen tavoin Laitasaaressa. Kesäniemellä oli kylän ainut kamera, jonka 9 x 12 cm:n kokoiselle lasinegatiiville hän kuvasi ennätyslohen. Kalevan toimittaja Veikko Lukka on kertonut, että Kesäniemi kuvasi niin häissä kuin hautajaisissa ja otti myös koulukuvia. Kuvat hän kehitti itse joko pimeässä perunakellarissa tai kotinsa kamarissa niin, että ikkunat oli peitetty.

Lohikannan taantuminen ja suojelutoimet

Lohisaaliit alkoivat heikentyä 1800-luvun lopussa. Lohikannan vähenemisestä löytyy kuitenkin merkintöjä jo 1660-luvulta saakka, mihin syyksi epäiltiin tuohon aikaan muun muassa jokisuun mataloitumista. Kun lohikanta alkoi selvästi heiketä Oulujoessa 1800-luvun lopulla, esitettiin syyksi patopyynnin kasvu ja tehostunut meripyynti. Myös uittoa, jätevesiä ja ruoppauksia pidettiin osasyyllisinä. Huoli kalakannan vähenemisestä johti muun muassa siihen, että Oulujoelle alettiin kehittää kalanviljelylaitoksia. 

 

Oulujoen antimet houkuttelivat runsaasti kalastajia vielä 1930-luvulla niin Muhokselle, Utajärvelle kuin nykyisen Vaalan alueelle. Voimalaitosten rakentamisen jälkeen vuodesta 1941 eteenpäin lohi ei enää päässyt nousemaan Oulujokeen. Luontaisten vaelluskalojen palauttamiseen liittyviä kysymyksiä on sittemmin käsitelty säännöllisesti. Lohikantaa ja muita arvokkaiksi kaloiksi luokiteltuja kaloja on pyritty palauttamaan esimerkiksi istutuksilla, kalaportailla ja kalojensiirtolaitteilla. 

 

Montan voimalaitoksen yhteyteen perustettiin 1950-luvulla kalanviljelylaitos, jossa kasvatettiin erityisesti merilohta ja meritaimenta Oulujokisuulle istutettavaksi. Utasen alakanavan sivu-uomiin alettiin istuttaa rapua, harria sekä taimenta vuodesta 1987 alkaen. Oulun Merikoskella otettiin 2003 käyttöön kalaportaat, jotka mahdollistavat lohen nousun kalatietä pitkin Monttaan saakka. Nykyisin virkistyskalastus on vilkasta etenkin Pyhäkosken ja Montan voimalaitoksien välisellä alueella, jossa voi pyytää lohta, taimenta, haukea, harjusta ja ahventa.

Lähteet:

Enbuske, Matti 2010. Pohjois-Pohjanmaan ympäristöhistoria. Alueellisen ympäristöhallinnon kehitys sekä ohjaavat järjestelmät, vaikuttavat tekijät ja ympäristövaikutukset. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue. (s. 234–245, 326–333)

Linna, Raija 27.1.2022. Mennyttä valoa – Kalevan kalajuttu. Kamera 1/2022. Alkuperäviite: Kaleva.

Oulujoki Osakeyhtiö 1954. Entinen Oulujoki: historiikkia ja muistitietoa. (s. 45–80, 104–110, 233–235)

Sihvo, Pirkko 1996. Lamminaho: Elämää Oulujoen Niskakoskella. Helsinki: Museovirasto.

Topelius, Sakari 1875. Maamme kirja.

Kuva 2: Kalamaja Oulujoen varrella. © I. K. Inha 1898. Kustannusosakeyhtiö Otavan kokoelma. Historian kuvakokoelma. Museovirasto. (CC BY 4.0)

Kuva 3: Onkimiehiä Oulujoen varrella. © I. K. Inha 1898. Kustannusosakeyhtiö Otavan kokoelma. Historian kuvakokoelma. Museovirasto. (CC BY 4.0)

Kuva 4: Pyhäkoski lohipatoineen. © A. Kivialho. Kansatieteen kuvakokoelma. Museovirasto. (CC BY 4.0)

Kuva 6: Ennätyslohi. © Martti Kesäniemi, Muhos 1928. Kaleva. JOKA Journalistinen kuva-arkisto. Museovirasto. (CC BY 4.0)

Kuva 7: Oulujoesta pyydystetty 28 cm pitkä rapu Kalevan toimituksessa syyskuussa 1961. © Kaleva. JOKA Journalistinen kuva-arkisto. Museovirasto. (CC BY 4.0)

Kuva 8: Kalastaja Laitasaaressa 2000-luvulla. © Mikko Kiuttu 2014. Rokua Geopark.