Pyhäkosken koskien ketju ja geologinen erikoisuus
Pyhäkoski on ollut Suomen suurimpia ja Oulujoen kuuluisin koski. Pyhäkoski ei kuitenkaan ollut vain yksi koski, vaan se oli oikeastaan koskien ketju. Kaikkiaan Pyhäkoskella oli pituutta 20 kilometriä ja putouskorkeutta lähes 60 metriä.
Vesi virtaa Pyhäkoskessa syvässä kallioperän ruhjeessa. Ruhjeen reunat ovat paljastuneet jääkauden aikana, ja ne reunustavat Oulujokea paikoin pystysuorina kallioina. Tuo vanha kallioperä on graniittia. Lähiseudulle tyypilliseen tapaan graniitti on punertavaa, paikoin lohenpunaista.
Geologien keskuudessa Muhoksen alueen punertava graniitti onkin nimetty Pyhäkosken graniitiksi. Se on ikivanhaa kivilajia, joka on syntynyt lähes kaksi miljardia vuotta sitten. Pyhäkosken graniitti on kiteytynyt hitaasti sulasta kiviaineksesta eli magmasta ison vuorijonon alla noin 20 kilometrin syvyydessä. Kun vuorijonot miljoonien vuosien aikana kuluivat pois, tuli graniitti näkyviin maan pinnalle. Maan kuluminen eli eroosio on syönyt maata kilometreittäin graniitin päältä.
Pyhäkosken varrella oli useampia putouksia ja niiden välillä suvantoja. Varsinaisessa Pyhäkoskessakin oli monta pienempää koskea tai kosken kovaa, kuten Siltakorva, Louhenkorva, Leppikorva ja Rakankallio. Rakankallio on ollut 1700- ja 1800-luvuilla koskenlaskijoiden kauhu, niin voimakas ja vaativa, että se kierrettiin Leppiniemen kohdalla kaukaa rantakiviä hipoen.